Kozmetik Patent Tescili

KOZMETİK PATENTİ

Güzellik endüstrisi gün geçtikçe büyüyen ve evrim geçiren bir sektördür. Bu sektörde rekabet avantajı elde etmek ve ürünlerinizi korumak için kozmetik ürünlerine patent tescili, stratejik bir adımdır.

Patent, yeni ve özgün bir icadın belirlenmiş bir süre boyunca yasal olarak korunmasını sağlayan bir hak türüdür.

Kozmetik endüstrisinde, yeni formülasyonlar, aktif bileşenler, üretim yöntemleri veya ambalaj yenilikleri için patent başvuruları yapılabilmektedir.

İlaç ve sağlık sektöründe yaşanan tanım sıkıntısı ve bolluğu Kozmetik tanımında da karşımıza çıkmaktadır.

AB 76/768/EEC kozmetik direktifinde “ İnsan vücudunun çeşitli dış parçaları (epiderma, saç sistemi, tırnaklar, dudaklar ve dış genital organlar) ile temas halinde olmak suretiyle veya dişler ve ağız boşluğunun mukus tabakasını münhasıran veya özellikle temizlemek, koku vermek veya iyi koşulda olmalarını  sağlamak amacı ile korumak, görünüşlerini değiştirmek veya vücut kokusunu düzeltmek için uygulanan her madde veya karışım kozmetik üründür”

Türk Kozmetik Kanunu’nda “insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatları veya maddeleri kapsar.” şeklinde ifade edilmektedir.

Bazen bir ürünün, kozmetik ürünü mü yoksa ilaç mı olduğu noktasında ihtilaf yaşanabilir.                                                    

Bir ürün hem ilaç hem de kozmetik tanımı içinde yer alırsa; ürünün, sunum ve işlevi dikkate alınarak karar verilir ancak yine de net tanım konulamıyorsa bu durumda bu ürünün ilaç olarak kabulü gerekir.

Kozmetik Ürünlerine Patent Tescilinin Bazı Avantajları;

İnovasyonun Korunması Sağlar: Yeni ve etkili bir içerik, teknik veya tasarım geliştirdiğinizde, patent tescili ile bu inovasyonu belirli bir süre koruma altına alabilirsiniz. Bu, rakiplerinizin aynı veya benzer ürünleri piyasaya sürmesini engeller.

Rekabet Üstünlüğü Kazandırır: Patent tescili, kozmetik endüstrisinde rekabet avantajı elde etmenize yardımcı olabilir. Özellikle benzersiz ve etkili bir formülasyonunuz varsa, bu, tüketiciler üzerinde güçlü bir etki yaratabilir.

Marka Değerini Artırır: Patent tescili, markanızın değerini artırabilir. Tüketiciler, güçlü bir Ar-Ge ve inovasyon geçmişi olan markalara daha fazla güven duyarlar.

Lisanslama ve Gelir Sağlar: Patent tescili, kendi markanız dışında başka markalara veya şirketlere lisans verme olanağını sağlar. Bu da ciddi bir gelir elde etme fırsatı sunar.

Ulusal ve uluslararası hukuk ve idari mevzuat çok değişken olup büromuzca güncel olarak takip edilmektedir. Kozmetik patenti ve kozmetik marka tescilleri konusunda uzman ekibimizle hizmet vermekteyiz…